Alle vil til Sørlandsgaloppen!

En gjeng glade O-ungdommer forrige gang Galoppen gikk i Kristiansands-distriktet.

Alle vil til Sørlandsgaloppen!

– Jeg har aldri opplevd maken. De tre første dagene etter at det ble åpnet for påmelding har nesten 900 o-løpere meldt seg på Sørlandsgaloppen i orientering, opplyser "Galopp-sjefen".

Nils Gjelsten, leder av Hovedkomiteen for Sørlandsgaloppen 2021, er overveldet over interessen for sommerens arrangement. Da det ble åpnet for påmelding 24. mars, eksploderte det, og løpere fra store deler av landet ga klar beskjed om at de vil til Sørlandet for å løpe orientering de første dagene i juli.

At det fortsatt er en porsjon usikkerhet om hva slags arrangement det blir, er Gjelsten tydelig på. - Vi har et berettiget håp om at vi er kommet langt når det gjelder vaksinasjon når Sørlandsgaloppen starter i Mandal 1. juli, men tar høyde for at arrangementet må tilpasses de regler som gjelder i forhold til smitte og smittevern, sier Gjelsten.

«Et sug»

Han opplever et skikkelig sug blant o-løpere fra nær og fjern til igjen å møtes til ferieløp. - Så har vel vi vært offensive og tidlig ute slik at mange velger o-ferie på Sørlandet i år. Ikke minst fordi det antagelig vil være stor usikkerhet når det gjelder liknende arrangementer i utlandet, sier leder av Hovedkomiteen som måtte innse at «Galoppen» 2020 måtte avlyses og utsettes til i år.

Om det blir et normalt arrangement uten deltakerbegrensing, vet Galopp-sjefen ikke. Et alternativ kan være å gjøre som de gjorde på Vestlandet i fjor under «Fjord-O». Da ble det arrangert flere påfølgende løp samme dagen med 200 løpere i hver pulje slik regelverket da gav mulighet til.

Fungerte greit

– Vi har hatt kontakt med arrangørene der, og fått vite at det fungerte greit, selv om den sosiale biten måtte dempes kraftig ned. Dersom vi må velge en slik form for «Galopp», kan det bli deltakerbegrensing der «førstemann til mølla»-prinsippet må gjelde. Men aller helst satser vi på et mest mulig normalt løp med sikkert langt over 1000 deltakere, håper Nils Gjelsten som var sjef for Sørlandsgaloppen også i 2016 da løpene gikk i Lillesand og Høvåg.

I år er de to første løpene lagt til Furulunden i Mandal, kanskje Norges mest innbydende terreng for en flott orienteringsopplevelse. Deretter flyttes Galoppen til landets flotteste arena og samlingsplass, nemlig Ravndalen i Kristiansand. Da skal løperne ut i Bymarka og Banehei-terrenget.

Populære o-camper

Også de to o-campene har vist seg svært attraktive. Åros Feriesenter i Søgne og Sjøsanden Camping i Mandal skal være base for de mange tilreisende o-løperne.

– I tillegg markedsfører vi sommeropplevelser på Sørlandet utenom dem folk flest kjenner godt fra før, som for eksempel Dyreparken og Kaptein Sabeltann, sier Gjelsten som forteller at smittevern uansett situasjon tas på høyeste alvor.

– Vi er i den heldige situasjon at vi i arrangørstaben har topp kompetanse på dette området. Nylig avgått kommuneoverlege og smittevernlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr og tidligere kommunelege i Lillesand, Erik Hodne, tar ansvar for den biten. Dermed skal vi lage et trygt arrangement nesten uansett smittesituasjon, sier sjefen for årets Sørlandsgaloppen som arrangeres i fellesskap av klubbene Kristiansand Orienteringsklubb, Oddersjaa, Høvdingen, OK Sør, Birkenes IL og Søgne og Songdalen O-klubb.