Smittevernsjefenes viktige melding til løperne: Pass på en-meters avstanden!
Erik Hodne har en lang karriere som fastlege, senest kommuneoverlege i Lillesand. Dagfinn Haarr ledet smittevernarbeidet i Kristiansand i første del av pandemien som kommuneoverlege og smittevernlege. De er begge ivrige o-løpere for Oddersjaa og har felles ansvar for å skape fire trygge og smittefrie løp i Mandal og Kristiansand.
De gjentar gjerne at en-meters regelen må være hovedfokus for deltakere og familie som i dagene 1. til 4. juli skal konkurrere i Furulunden i Mandal og Bymarka og Baneheia i Kristiansand.
Foto: De to smittevernsjefene Erik Hodne (t.v.) og Dagfinn Haarr mener det blir en trygg Sørlandsgaloppen 2021. Men presiserer at det er viktig at løperne holder en-meters avstanden og retter seg etter smittevernrådene.
Bra med varme
- Og så er det en selvfølge at ingen som føler seg syke møter til start. Da bør de heller teste seg på en av teststasjonene i distriktet der det er god kapasitet, sier Dagfinn Haarr.
- Og at vi konkurrerer utendørs er en stor fordel sammenliknet med innendørs arrangementer når det gjelder smittefare, presiserer Hodne og legger til at arrangører og løpere ser ut til å bli velsignet med nydelig vær og varme o-dager. - Erfaringen er at smittefaren reduseres når temperaturen stiger, slår Hodne fast.
Unngå sammenstimlinger
Som smittevernsjefer under Sørlandsgaloppen har de også rådet arrangøren til å unngå køer og sammenstimlinger. Det betyr at det ikke blir kafeteria på samlingsplass, ikke oppslagstavler, ikke brikkeavlesning, ikke utdeling av løperdrikke, god avstand i startbåsene, smittevernvakter som overvåker at folk holder avstand, ingen barneparkering og ikke tilbud om dusj.
Vi har fått et flott samarbeid med Norengros og har tilgang på det vi trenger av smittevernutstyr, forteller Hodne. Det betyr antibac på steder der dette er fornuftig å bruke. Men o-løpere som raser gjennom skogen med ansiktsmasker, får vi neppe se.
Foto: Det var slik stemning som dette arrangøren hadde håpet på i Sørlandsgaloppen 2021. Men det viktigste er at det blir et fullverdig o-løp der alle som ønsker det får delta. Dette bildet er fra 2016 der en glad Fossum-gjeng jubler.
Endelig en stormønstring
- Utendørs er ikke dette nødvendig, sier Haarr, mens Hodne forteller at de har fått plexiglasskjermer og visirer til bruk i sekretariat og spesielt på løpskontoret. De beklager begge at arrangøren ikke kan tilby en tradisjonell Sørlandsgaloppen med masse folk og topp stemning på samlingsplassen. Men er overbevist om at det viktigste i år er at arrangøren endelig kan tilby o-løpere fra store deler av landet en skikkelig massemønstring i vakkert og utfordrende sørlandsterreng.
Væskebalansen!
- Og når det ser ut til å bli varmt, og vi ikke deler ut løperdrikke, er det viktig at løperne selv er flinke til å drikke både før og etter løpet, understreker de to legene som har følgende oppfordring til de som gjerne skulle tatt en dusj etter løpet:
- Like ved løpsområdet i Mandal har vi Norges flotteste badestrender. Og sikkert 20 grader i vannet. Og i Kristiansand er det kort avstand til Bånetjønn og Stampa med muligheter for et bad, sier o-løperne og smittevernsjefene Erik Hodne og Dagfinn Haarr.